Glassmaskin – Bäst i Test 2018

Glassmaskin – Bäst i Test 2018

Söker du proffsig glassmaskin för ett par tusen kronor – eller en riktigt bra budgetmodell för hemmabruk? Vi sammanställer tester, från de senaste åren och utifrån olika testkällor, vilket gör det lätt för dig att hitta den bästa glassmaskinen utifrån vad som efterfrågas.

Vi presenterar:

  • Vilka glassmaskiner har fått Bäst i Test 2018 och åren innan?
  • Tester av glassmaskiner
  • Välja rätt glassmaskin

Bäst Glassmaskin 2018 – Proffsmodeller

DeLongi II Gelatio ICK5000

DeLongi II Gelatio ICK5000 är en självfrysande glassmaskin i hög kvalité för drygt 3000 kr. Modellen fick totalt 80 av 100 poäng i Råd & Röns test av glassmaskiner för ett par år sedan. Det gjorde att den fick bäst betyg bland alla proffsmodellen.

I testet gavs främst 8:or och 9:or och maskinen fick bättre betyg än dess konkurrenter på bland annat ljudnivå, rengöring och att det blev väldigt lite svinn vid tillverkning. En proffsmodell som håller hög kvalité rakt igenom.

Nemox Gelatissimo Exclusive

Den glassmaskin (premiummodell) som utsetts till bäst i test 2018 på Test.se är Nemox Gelatissimo Exclusive . Även denna säljs för ett pris kring 3000 kr och fryser glassen med en inbyggd kompressor. På detta sätt behöver man inte vara beroende av att planera glasstillverkningen utifrån att frysblock först måste frysas ner. Sätt igång maskinen och ha glassen färdig på 30 minuter.

Även testbolaget Smartson har testat denna modell och benämnde den då med ”Gedigen men dyr”. Modellen får högsta betyg (5/5) på ”kvalité” och ”funktioner” samt 4/5 på ”design” och ”kapacitet”. Det är enbart på pris som den får lägre betyg.

Delong ICK 6000

En prisvärd glassmaskin som både är enkel att använda och lätt att underhålla. På tyska sidan allesbeste.de finns en uppdaterad test från 2018 där de skriver att ”Delonghi ICK 6000 är vår klara rekommendation för alla som vill ha en riktigt bra glassmaskin i hemmet”.Den beröms för att vara tillräckligt stor (1,2 liter) och att glassen blir klar snabbt (knappt en timme). Det enda som de ser som nackdel är att kyltanken är så kall efteråt att man måsta ha handskar på sig när den ska tas bort. Men det är, som de själva skriver, som att klaga på att en ugn blir varm…

Bästa glassmaskin 2018 – Budgetmodeller

OBH Nordica 6616 Ice Cream Box 

Även denna glassmaskin fick Bäst i Test av Råd & Rön (bland budgetmodeller). Detta med sammanlagt 82 av 100 poäng. Fick testets högsta betyg på glasstillverkning samt 8:or och 7:or på ljud, kvalité och hanterbarhet. Att den fick en sjua på hanterbarhet är däremot inte negativt då ingen glassmaskin fick bättre än 8:a på denna punkt. Mycket prisvärd och med riktigt höga betyg.

Krups GVS1

Krups GVS1 är en av de få glassmaskiner som testats i ett flertal olika tester och ofta hamnat på topp tre. Hos ICA kuriren samt Göteborgsposten kom den på en andraplats och hos Aftonbladet på tredjeplats.  (Hos Aftonbladet kom Nemox etta, se ovan)

En billig glassmaskin som är enkelt att hantera. Däremot måste kylskålen vara i frysen i minst fem timmar innan glassen ska tillverkas. Glassen tar även längre tid att tillverka men det är något man får räkna med på de billigare modellerna.

Testerna som ligger bakom betygen

Råd & Rön genomförde ett test på 19 glassmaskiner. De bedömde hur lätt det var att göra glass, hur hanterbar maskinen var, dess ljudnivå och kvalitetsintryck. Överlag gavs höga betyg till glassmaskinerna utifrån att de var lätta att använda för att göra egen glass. Det som skiljde dem åt var främst ljudnivå och hanterbarhet.

Den glassmaskin som var bäst i detta test var OBH Nordica 6616 Ice Cream Box 

Test.se har sammanställt ett par olika tester och presenterar detta i en artikel från 2018. Här jämförs bland annat tester från Smartson, Aftonbladet och GP. De har inte gjort några egna tester utan enbart sammanfattat och ställt andra testers resultat mot varandra.

Bäst glassmaskin enligt dem är Nemox Galatissimo Exlusivevilken även blev testvinnare i Aftonbladet samt testtrea av Smartson. En av de dyrare modellerna men samtidigt levereras glassen redan efter en halvtimme.

I likhet med flera andra testsidor har de också valt att presentera det bästa budgetvalet. Glassmaskiner som vardagskonsumenten kan köpa utan att behöva betala flera tusen kronor. Hos dem fick Krups GVS 1detta pris.

Även Konsumentmagasinet har sammanfattat olika tester (med sammanställning från 2018)  men har fokuserat på utländska tester. Den som främst rekommenderas är Delong ICK 6000vilket bör klassas som en proffsmodell. Bland annat refererar man till Testmagazin, Guter Rat och Haus & Garten.

Även Allesbeste.dk har testat Delong ICK 6000och ger den mycket bra betyg (se ovan). Rekommenderas utifrån dess storlek och att den är enkel att hantera.

Aftonbladet genomförde en test av 7 glassmaskiner. Bland annat lade man fokus på tidsaspekten, hur enkla de var att använda samt kostnad och storlek. Här vann Nemox Gelatissimo Exlusiveutifrån att den var snabb och enkel att använda. Men priset och storleken nämndes till dess nackdel.

Välja rätt glassmaskin

  • Hur länge måste blocket frysas?

Det frysblock, eller den frysskål, som används behöver vara placerad i frysen många timmar innan glassmaskinen används. Det smidigaste är självklart att du kan ha blocken i frysen konstant och därmed ta ut dem när glassen ska tillagas. Men de är relativt stora och många har inte den platsen i frysen. Därmed behöver man vara mer planerande. En vanlig tidsangivelse är 8 timmar men enligt Råd & Rön finns en fördel att frysa ner blocken i 24 timmar.

  • Kompressor eller inte

De dyrare och större glassmaskinerna har egen kompressor som därmed fryser glassen direkt i glassmaskinen. Fördelen är att det inte behövs några frysblock och att därmed glassen kan tillverkas direkt. Du behöver aldrig planera att frysa frysblocken i förväg.

  • Hur mycket glass kan tillverkas?

Hur mycket glass vill du kunna tillverka på en och samma gång? Behöver ni en extra stor glassmaskin eller kanske en lite mindre men som kan köras flera gånger?

  • Hur snabbt är glassen klar?

Hur bråttom har du? Behöver du kunna göra glass på 20 minuter eller kan du vänta en timme? Hur lång tid det tar framgår på produktbeskrivningarna på de olika modellerna. Samtidigt beror även tillagningstiden av hur hård glassen ska bli.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *